Fiskeribladet
?

Denne artikkelen er laget på vegne av en annonsør. Journalistene i Fiskeribladet har ikke noe med innholdet å gjøre. Annonseinnholdet er produsert av Fiskeribladets annonseavdeling.

Ta gjerne kontakt på e-post for innspill eller spørsmål.

Slik kler du deg for å ikke fryse

Siden 1887 har Brynje holdt folk varme på klodens mest ugjestmilde steder. Her er våre råd om hvordan du bør kle deg for å ikke fryse.

Foto: Knut Troim
Foto: Knut Troim
ANNONSØRINNHOLD FRA
Brynje of Norway

Vi tør påstå at ingen mennesker liker å fryse. Det er ubehagelig, og kalde kropper tappes fort for energi. Frysing kan utgjøre en sikkerhetsrisiko, både for deg selv og andre. Det er ikke bare polfarere som fryser. Det gjør også Sivert i fiskebåten, Kari på topptur og lærer Hansen i skolegården. Uansett hvor på kloden du befinner deg, så er det de samme prinsippene som gjelder for å kle seg og holde varmen.

Kle deg i tre lag

Med tre lag tøy på kroppen kan du enkelt regulere kroppstemperaturen ved å ta av og på tøy etter behov. Tre lag gjør deg varm fordi lagene holder på luft som isolerer. Dersom du i tillegg velger plagg som transporterer fukt vekk fra kroppen, holder du deg enda varmere.

1. Innerlaget skal frakte bort fukt

Når du blir varm, produserer kroppen kjølevæske i form av svette for å kjøle deg ned. Hensikten med det innerste laget er å frakte fukt vekk fra kroppen og holde deg varm når du ikke er i bevegelse. Innerlag kommer i forskjellige tykkelser og vekt, så du må velge ut fra aktivitetsnivå og utetemperatur. Tykkere produkter kan ha noe dårligere fukttransport en tynnere produkter, men til gjengjeld har de som regel bedre isolasjonsevne.

  •  Tester fra Krigsskolen og Sintef har slått fast at Super Thermo-netting av Polycolon er det undertøyet som tørker raskest og isolerer best innerst mot huden. Super Thermo benyttes både av Forsvaret, ekspedisjoner i kalde strøk, folk i tøffe yrker og små og store som ferdes ute i vær og vind.
zoomBilde
  • Ved høy aktivitet, i vått eller kaldt vær sørger Super Thermo for luft­sirkulasjon og frakter damp og overskuddsvarme vekk fra kroppen. Ved lav aktivitet holder Super Thermo på varmluften slik at du får et isolerende lag nærmest kroppen. Nettingen motvirker også kuldebroer fordi den danner et sammenhengende luftlag innerst mot kroppen. På grunn av denne dobbeltvirkningen holdes kropps­temperaturen under kontroll - som en termostat. Overoppheting og nedkjøling er hovedårsakene til energitap, og Super Thermo forhindrer altså begge deler.
  • Arctic Double er et innovativt to-lags undertøy med unik nettingstruktur innerst mot kroppen, kombinert med merinoull på utsiden. Denne løse to lags-kombinasjonen er meget lett i forhold til varmeeffekten som oppnås. Innsiden holder seg tørr grunnet få kontaktpunkter mot huden og polycolon-garn som opptar lite fukt. Nettingen binder mye luft, og dette er hemmeligheten bak den suverene funksjonen. Ved høy aktivitet ledes fuktighet bort fra kroppen hvor ullen suger opp og fordamper fuktigheten videre ut og danner et isolerende lag over luftlommene i nettingen. Ingen andre undertøy oppnår de samme egenskapene i ett og samme produkt. Arctic passer til alle typer friluftsaktiviteter og er en klassiker til krevende, kalde turer og ekspedisjoner. Arctic er kåret til Best i test flere ganger og er vinner av Teko innovasjonspris.
  •  Wool Thermo grovmasket ullnetting egner seg også bra innerst mot huden ved lav aktivitet og når du svetter lite. Ullnettingen trekker til seg mindre fukt enn ei tettvevd ulltrøye og har tynnere nettingkonstruksjon enn Super Thermo slik at den tørker nokså raskt. Wool Thermo kan du ha innerst mot huden, eller kombinere med Super Thermo.
  • Wool Thermo Light er finmasket netting i deilig merinoull. Dette under­tøyet er mindre varmt og mindre gjennomsiktig enn Wool Thermo og Super Thermo. Plaggene er meget behagelige og kløfrie og egner seg spesielt godt vår, sommer, høst - eller i kombinasjon med annet undertøy om vinteren.

2. Mellomlaget skal isolere

Det mellomste plagget skal være lett, puste godt, isolere og gjøre deg varm under skallet. Mellomlaget bør være noe løsere enn innerlaget men fortsatt ha god kontakt med innerlaget. Ull, polypropylene og polyester er eksempler på materialer du kan velge.

zoomBilde

Velg plagg med gode justeringsmuligheter som f.eks. lang glidelås i front på jakke eller høy krave med glidelås på ulltrøye. Da kan du åpne/lukke underveis og regulere temperaturen ved behov.

3. Ytterlaget skal beskytte

Skalljakke og skallbukse må gi god bevegelses­frihet, puste godt og ha gode luftemuligheter under armer og langs lår og legger. Skallet må ha plass til flere lag under og ha tapede sømmer. Jakka bør gå høyt opp foran ansiktet og dekke til hals og hake. Hetta bør kunne strammes godt både rundt ansiktet og på baksiden slik at den ikke faller ned foran øynene. Vinterstid bør du alltid ha med egnede briller for å beskytte øynene mot vind, sol og snø.

Fordelene med Super Thermo netting:

. Trekker nesten ikke til seg fukt, tørker raskt og veier 40 % mindre enn bomull.

. Klistrer seg ikke til kroppen pga. store hull som gir få kontaktpunkter mot huden.

. Selv om nettingen er grovmasket, føles den svært myk mot huden.

. Lukter lite, selv etter mange dagers bruk fordi nettingkonstruksjonen gjør at plaggene ikke blir «tette» av avfallsstoffer fra kroppen. De ventilerende og isolerende egenskapene bevares godt over tid.

. Hyppig vask reduserer ikke kvaliteten; nettingen er ekstremt sterk og holder i årevis.

. Nettingen klør ikke og er ideell for folk som ikke tåler ull innerst.

Kle deg i tre lag

1. Innerlaget skal frakte fukt vekk fra kroppen

2. Mellomlaget skal isolere og gi varme

3. Ytterlaget skal slippe ut fukt og blokkere for vind og nedbør

Brynje Expedition Jacket

er en solid og kraftig skalljakke med vannavstøtende overflate som er beregnet for høyfjell og kalde ekspedisjoner. Jakken er utviklet sammen med ledende norske guider og gir beskyttelse under de mest krevende forhold.

Antarctic Jacket

egner seg på kalde, tørre dager. Det er en meget varm jakke som er bygd etter samme prinsipp som Arctic, men med tykkere ullstoff og vindtette felter i front. Bruk jakken som mellomlag på kalde turer, eller som deilig ytterlag når vekt ikke er så viktig; for eksempel i hundegården eller hytteveggen.

Brynje Expedition Pant

med bib beskytter meget bra mot kulde fordi kroppsvarmen ledes opp langs sidene, foran og bak. Buksen har vannavstøtende overflate og er beregnet for høyfjell og ekspedisjon.

Brynjes skallvotter

er beregnet for høyfjell og ekspedisjonsbruk. Vottene har netting på innsiden og går høyt opp på armen for å gi optimal beskyttelse og varme. Vottene er vind- og vanntette, samtidig som de puster. Inni skallvottene bruker du tovede ullvotter, Arctic Mittens, Classic Mittens - eller en kombinasjon.

Bomull egner seg ikke ute i kulda fordi det trekker til seg mye fukt, tørker sakte og gjør deg kald. Velg t-skjorte, truse og BH i syntetisk eller ull.

zoomBilde